1105

Vi firar många nationaldagar på Djurgården

Ända sedan 1893 har Sveriges Nationaldag firats på Skansen på Djurgården i närvaro av kungafamiljen med musik, högtidstal och utdelning av fanor. I kölvattnet av rådande pandemi bröts denna 127-åriga tradition 2020. Men vi har anpassat oss att fira på nya och kreativa sätt. Och vi ser framemot 2021, då vi hoppas på att kunna mötas i mindre grupper.
Vår mission är att finnas här för alla våra gäster från när och fjärran. Ett öppet, välkomnande Djurgården för alla är en självklarhet. Därför är det naturligt att vi inte bara firar den svenska nationaldagen, utan vi firar alla nationaldagar – och några lite särskilt. Här får du lite tips om hur vi firar några andra nationaldagar hos oss.

Samernas nationaldag – 6 februari

Samerna är ett av världens urfolk och det enda i Europa. Datumet för nationaldagen är kopplat till att det första samiska landsmötet hölls i Trondheim den 6 februari 1917 och i Sverige är dagen sedan några år tillbaka flaggdag.
Sedan 2003 har Samernas nationaldag firats på Skansen. Där kan du besöka familjen Såekies fritidshus i Saemien Sïjte och lyssna till samiska sagor och myter i värmen från elden. Du kan också pröva lassokastning och lära dig mer om renar. I skogens hus brukar det bli pyssel och filmvisning om samernas möte med modernitet.
Inför Samernas nationaldag kan du upptäcka och lära dig mer om samisk kultur och historia via Nordiska museets digitala museum! Visste du även att museets nya entré Two Directions är inspirerad av föremål ur museets samiska samlingar? Och i år har Skansen uppmärksammat dagen genom att fylla på med digitala berättelser om samisk historia och kultur.

Den persiska eldfesten – 20 mars

Eldfesten är en folklig icke-religiös högtid som har firats bland många olika folkslag under nästan 4 000 år. På persiska heter högtiden chaharsahanbe suri. Precis som i det svenska traditionella valborgsfirandet hälsas naturens förändring med brinnande eldar, att vinter blir vår och att solen och ljuset kommer tillbaka.
Eldfesten i Stockholm har blivit en årligen återkommande folkfest. Det är en fest för mångfald och integration som tog plats på Skansen på Djurgården för första gången 2019. På Sollidenscenen ges ett artistspäckat program med tv-sändning som går ut till olika delar av världen. VI hoppas att återgår till detta 2022.

Norges nationaldag – 17 mai

Norges nationaldag – Syttende mai – firas storstilat inte bara i Norge utan även på Djurgården. Här firas nationaldagen med program på Sollidenscenen på Skansen, norska folkdräkter, norska flaggor och aktiviteter för barn och vuxna. Traditionsenligt brukar man få en en parad längs Djurgårdsvägen. Det finns även möjligheten att ta en tur till Vastveitloftet som är Skansens enda norska byggnad. Den flyttades hit före 1905‚ då unionen mellan Sverige och Norge upphörde. Du kan inte gå in i det men utsidan är väl värt ett besök!

Sveriges nationaldag – 6 juni

Det var på Skansen som firandet av Sveriges Nationaldag, eller Svenska Flaggans Dag som den ursprungligen kallades, startade år 1893. Skansens grundare, Artur Hazelius, ville instifta en högtidsdag som skulle samla nationen och valde den 6 juni. Det var den dagen, år 1523, som Gustav Vasa utropades till kung och det var den 6 juni 1809 som den då gällande regeringsformen undertecknades.

Ända sedan 1893 har Nationaldagen firats traditionsenligt på Skansen i närvaro av kungafamiljen och med musik, högtidstal och utdelning av fanor. De tidiga åren började dagen som en allmän vårfest och avslutades med ett högtidligt program på kvällen. Så småningom utvecklades dagen till Svenska Flaggans Dag och 1983 blev flaggdagen Sveriges Nationaldag. 2005 blev 6 juni officiell helgdag.

Skansens olika nationaldagsfirande främjar social inkludering (10.2)