8458

Inspiration från matsvinnsmätningar

Att matsvinn är en utmaning – och att minskat svinn är ett gemensamt mål – blev tydligt redan i ett tidigt skede. Därför driver Kungliga Djurgårdens Intressenter projektet Cirkulärt och resurseffektivt med stöd av Europeiska regionala utvecklingsfonden under perioden 2024–2026. Inom projektet samarbetar Djurgårdens restauranger för att minska matsvinn och användningen av engångsförpackningar – i nära dialog med både varandra och alla våra gäster.

Som en del av satsningen har ett samarbete inletts med Generation Waste. Genom samarbetet får Djurgårdens restauranger tillgång till utbildning, fakta och verktyg som underlättar mätning av svinn och möjliggör insamling av jämförbar data – som underlag för beteendeförändring.

Under ett års tid pågår mätningarna. Hur går det? Generation Waste har intervjuat några av Djurgårdens engagerade restauranger – och vi har fått möjlighet att publicera intervjuerna här.

Stort tack till Generation Waste för ert engagemang och samarbete!

Låt dig inspireras av Bella, Arnauld och Alexander i artiklarna nedan. Och vill du vet mer om hur Generation Waste arbetar kan du läsa mer här.

Projektet har som ambition att nå det globala målet om att halvera matsvinnet inom projekttiden. (12.3)

Ett minskat matsvinn innebär en bättre resursanvändning och minskade koldioxidutsläpp. (13)

Projektet Cirkulärt och resurseffektivt bygger på samarbete mellan olika aktörer på Djurgården, myndigheter, stiftelser, privata och ideella organisationer och genomförs med stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden. (17.7)