Inför ditt besök

Varmt välkommen till Kungliga Djurgården – Skandinaviens främsta besöksmål. Här finns möjlighet till spännande, lärorika och inspirerande upplevelser. Här finns stjärnkrogar och mysiga caféer, restauranger i såväl moderna som klassiska miljöer, och här finns hotell som gör att du kan stanna så länge du vill. Vi är många som välkomnar dig till Djurgården. På royaldjurgarden.se kan du läsa allt om vårt besöksmål.

Ett hållbart besök

Vi på Djurgården brinner för att lyfta tidens viktiga frågor, tankar och idéer. Det är en gammal tradition som kanske började med att den stora Allmänna konst- och Industriutställningen förlades till Djurgården 1897. Då var framtidstron stark och industrialismen en stark drivkraft framåt. Idag är en av de brännande frågorna hur vi ställer om till en livsstil som är både njutningsfull och hållbar, och i denna finns ett stort engagemang från oss i besöksnäringen. Hur kan vi, som en plats med över 15 miljoner besökare ett vanligt år, bidra till en hållbar turism och till ett mer hållbart samhälle?

Den 2-7 juni 2022 genomfördes en trafiksmart testvecka tillsammans med Stockholms stad, för ett mer hållbart Djurgården. Testet innebär att vi prioriterade gående, cyklande och kollektiv trafik, samtidigt som vi tillsammans med Stockholms stad stängde av Djurgårdsbron för allmän biltrafik. Ett viktigt försök som visade lämnar fler bilen hemma, blir det mer plats för människor och en härlig stämning.

Vi gör det tillsammans – våra bästa tips

En del i hållbarhetsarbetet är samspelet mellan oss som värdar och dig som gäst. Tillsammans kan vi göra skillnad så att Djurgården kan vara en öppen och välkomnande plats för många generationer framöver. Vi vill göra det lätt för dig att göra gott. Här kommer några tips om hur du kan hjälpa till och skapa ringar på vattnet.  

Lär nytt

Hos oss kan du lära nytt genom kreativa och interaktiva utställningar som berör människan, vår existens och den jord vi bor på. Genom våra utställningar och program väcks tankar och frågor om historien, samtiden och framtiden. I vår evenemangskalender finns alla evenemang med hållbarhetstema samlade.

Ät gott

Mat är fantastiskt och inte bara nödvändigt utan ett av livets glädjeämnen. Mat kan också vara en källa till problem för både hälsa och miljö något som ett 30-tal av Djurgårdens restauranger tillsammans arbetar för att motverka. En hållbar matkultur är ett av fyra fokusområden i vårt gemensamma hållbarhetsarbete, där vi bland annat arbetar för minskat matsvinn och minskad plastanvändning. Du kan också vara med i arbetet för en hållbar matkultur.

Du kan till exempel tänka på att:
• äta upp, be om en mindre portion från början om du vet att du är liten i maten
• undvika att använda för många engångsartiklar, som t ex för många pappersservetter
• välja vegetariskt
• dricka kranvatten istället för flaskvatten
• ta med egen mugg om du tar kaffe på språng
Flera av våra restauranger ger dig rabatt på take-away kaffe om du har med egen mugg.

Kom som du är, men lämna bilen hemma

Djurgården ligger 2,5 km från Sergels Torg mitt i Stockholm. Hit kommer du lättast genom att gå, åka kollektivt med buss, båt eller spårvagn, eller att cykla. Tar du en färja kan du dessutom ta med din cykel ombord. Passa på att hämta en karta över Djurgården på Royal Djurgården Visitor Center (vid Djurgårdsbron). Här har vi markerat hur lång tid det att att gå och cykla mellan alla attraktionerna.

Kanske har du åk långt och vill kompensera för ditt avtryck? Då rekommenderar vi att du klimatkompenserar med hjälp av ZeroMission eller Vi-skogens enkla verktyg.

Skippa plasten, det gör vi

Vi på Djurgården har en gemensam policy att fasa ut engångsplast och minska användandet av engångsmaterial. Du kan hjälpa till och göra detsamma genom att välja bort plast och onödigt engångsmaterial. Ta det lugnt, slå dig ner på caféet istället för att ta en kaffe på språng.

Upptäck Djurgården året runt

Många känner bara till Djurgården som en härlig plats att besöka under sommaren. Varför inte bli en av de som vet bättre. De allra flesta aktörer har helårsöppet och här finns massor att uppleva i form av både utställningar, upplevelser och restaurangbesök även när tempot är lite lugnare. En bonus är att naturen här kanske är som vackrast under vår och höst.

Visa respekt

Djuren, människorna, kulturen och naturen som du möter här är alla värda din respekt. Den visar du genom att inte störa, skrämma eller göra åverkan.

Lämna inget kvar

Ta med dig ditt skräp hem! Kvarlämnade förpackningar och överfulla sopkorgar gör ingen glad, allra minst djuren eller miljön. Lämna alltid platsen minst lika ren som när du kom. Sorterat småskräp slänger du på avsedda platser.

Låt oss veta vad du tycker

Vi vet… alla säger det, men vi ÄR nyfikna på hur du upplevt ditt besök på Djurgården, inte minst på hur du upplever att vårt hållbarhetsarbete fungerar i praktiken. Hjälp oss att bli bättre och ge oss den feedback vi förtjänar. Enklast mailar du till info@royaldjurgarden.se, eller kommer förbi vår gemensamma turistbyrå vid Djurgårdsbron – Royal Djurgarden Visitor Center.

Välkommen!

Utbudet på Djurgården är stort. Vad du än söker finns här något för just dig. Varmt välkommen.