7854

Skansen engagerar gymnasieelever att sprida framtidshopp för Östersjön

På Kungliga Djurgården är vi stolta över att verksamheten på Baltic Sea Science Center på Skansen. Baltic Sea Science Center är en viktig plats för undervisning och kunskapsspridning om Östersjön och dess utmaningar. Under våren anordnades en tävling som uppmuntrade gymnasieelever att skapa kommunikationsprojekt som sprider kunskap om havet och klimatet. Vinnarna får nu sina bidrag utställda på Skansen så att alla besökare till Skansen kan få inspiration och hopp. Vinnarna får också en inspirerande resa till Stora Karlsö utanför Gotland.

Innovativa projekt för en hållbar framtid

Som en del av tävlingen skapade eleverna projekt som täcker en rad innovativa lösningar för Östersjön. Bland bidragen fanns:

  • Robot ”Shark Attack”: Designad för att rensa sjöar och vattendrag från alger och skräp.
  • Återupplivning av Döda Bottnar: Forskning om hur döda bottnar i Östersjön kan återställas.
  • Snäckan Littorina saxatilis: Undersökning av värmeböljors påverkan på snäckans rörelsehastighet.
  • Infografik om Vandrarmusslan: Visar filtreringskapacitet vid olika pH-nivåer.
  • Tetraselmis suecias: Studier om hur minskad salthalt påverkar växtalgen.

Dessa bidrag visar på elevernas kreativa sätt att adressera miljöutmaningar och deras vilja att bidra till en hållbar framtid.

Utställning och framtidshopp

Tävlingen, som syftar till att öka medvetenheten om havet, visar på gymnasieelevernas engagemang och kreativitet. För alla som är nyfikna på elevernas projekt finns de utställda på Baltic Sea Science Center under juli månad. Vi rekommenderar ett besök. Du kan också följa sillgrisslornas häckning live på WWF.se/live.

Resa till Stora Karlsö för forskning och inspiration

Vinnarna belönades med en tvådagars resa till Stora Karlsö, som är hem till Östersjöns största koloni av häckande sillgrisslor. Under resan fick eleverna en djupgående inblick i hur miljöförändringar påverkar havsfåglar och ekosystemet. Forskningsassistenten Saga Kynman och guiden Alice Cowan delade med sig av sina kunskaper, vilket inspirerade eleverna ytterligare.

Ett av höjdpunkterna var besöket i Auk Lab, där eleverna fick se hur forskningen bedrivs med både historiska och moderna metoder. De utforskade även en virtuell modell av den konstgjorda forskningshyllan, vilket gav en spännande inblick i sillgrisslornas liv och häckning.

Digital Läroportal – ”Vårt varmare hav”

Vill du veta mer om hur klimatförändringarna påverkar Östersjön? Baltic Sea Science Center har tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet utvecklat den digitala läroportalen ”Vårt varmare hav”. Där hittar lärare kostnadsfritt undervisningsmaterial för gymnasiet om Östersjön och klimatet. Läs mer på Skansens hemsida.

Vi på Kungliga Djurgården ser detta som en del av vår gemensamma strävan att främja hållbarhet och sprida framtidshopp. Genom att lyfta fram och stödja ungas initiativ för Östersjöns framtid, tar vi ett viktigt steg mot att bevara vår miljö och inspirera nästa generation att ta hand om vår planet.

Genom att engagera unga i Östersjöns utmaningar, och visa upp kommunikationsprojektets innovativa lösningar sprider Baltic Sea Science Center sprider kunskap om havet och klimatet (13.3).

Genom att engagera unga för Östersjöns utmaningar genom kan intresse skapas för vidare engagemang och forskning (14.a).