741

Nordiska museets Tidsvalvet belyser barnens egen historia

Det händer mycket på Djurgården. Den 8 maj 2020 öppnade Nordiska museet sin nya stora barn- och ungdomssatsning Tidsvalvet. Sedan slog pandemin till. När museet nu öppnat igen får vi äntligen möjlighet att uppleva Tidsvalvet – för det är en verklig upplevelse. Tidsvalvet är en är en fantasifull och utforskande kunskapsyta om barns historia i Sverige under de senaste 150 åren. Tidsvalvet utgörs av en dramatiserad och interaktiv scenografi som bjuder in besökaren att resa i tiden och uppleva hur barn under olika perioder klädde sig, åt, bodde, lekte, arbetade eller gick i skolan.

Satsningen på Tidsvalvet riktar sig till barn i åldrarna 8-12 år är en fortsättning på Nordiska museets Lekstuga, som riktar sig till yngre barn. I Tidsvalvet får besökaren göra en tidsresa med nedslag kring viktiga händelser och företeelser runt åren 1880, 1940 och 1980. Berättelserna är inspirerade av verkliga livshistorier från Nordiska museets  arkiv. Här kan besökarna kliva in i ett fullt möblerat barnrum så som det kunde se ut på 1980-talets slut. I en tågkupé från 1940-talet förmedlas de sanna berättelserna om barnen Thea, Into och Grethe som på olika sätt drabbades av andra världskriget. I ett levande bibliotek berättas spökhistorier från museets arkiv, bearbetade av författaren Martin Widmark.

Låt barnen bidra till en minnesmaskin

– Vi är stolta över att kunna erbjuda en ambitiös och genomarbetad satsning för barn mellan 8–12 år. Vi vill väcka nyfikenhet och medvetenhet hos barn om hur det var förr, och samtidigt förmedla att även besökarens egen historia kan bli en del av framtida minnen, säger Elna Nord, projektchef på Nordiska museet. Besöket påbörjas i arbetsrummet hos Artur Hazelius, Nordiska museets grundare. Där möter de Fabella – en nutida skaffare som reser i tiden och samlar in barns bortglömda historier. Hon berättar om Nordiska museet som ett hus fullt med minnen, viktiga att bevara för framtiden.

I Tidsvalvet kan barnen göra ett uppdrag och själv prova på att ta rollen som skaffare. Genom uppdraget får barnen hjälpa till att fylla luckor i barns historia, samtidigt som de får reflektera över hur levnadsvillkoren för barn har förändrats över tid. I slutet av besöket går det att dela med sig av sina egna tankar om hur det är att vara barn idag. Bidraget skannas in av besökaren och sparas i museets arkiv via en spännande minnesmaskin. 

Tidsvalvet- museets vackraste rum

Tidsvalvet ligger i ett av museets vackraste rum, som nu öppnas upp och blir en publik yta. Här visas cirka 200 kulturhistoriska föremål från museets samlingar i en dramatiserad och interaktiv scenografi. Tidsvalvet är producerad av Nordiska museet och formgiven av Sara Wiklund, produktionsdesigner för SVT:s julkalender och tv-serien Ture Sventon.


– Vi valde att jobba med Sara då hon är en mästare på att skapa stämning och atmosfär i sina produktioner, säger utställningsproducent David Berner.
Fantastiskt att se hur Nordiska museet storsatsar på barnen. Nu får vi bara vänta till den 8 maj innan det är dags för ett besök.

Tidsvalvet ger röst åt både dåtidens och nutidens barn (10.2)