726

Framtidens mat ställdes ut på Spritmuseum

Att vi på Djurgården är väldigt förtjusta i historia förvånar nog ingen- men vi sitter inte fast i den utan är minst lika nyfikna på framtiden. Utställningen ”Framtidens mat och dryck” som Spritmuseum visade under 2019 är ett utmärkt exempel där både framtiden och den hållbara matkulturen togs upp. Är frågan angelägen vill vi på Djurgården vara med i samtalet- och frågan om en hållbar matkultur är alltid angelägen tycker vi.

Insektsburgare och lab-mjölk, framtidens mat?

Hur kommer våra matvanor att se ut i framtiden? Kommer vi dricka lab-mjölk och livnära oss på insektsburgare? Februari 2019 tog sig Spritmuseum in i diskussionen genom att slå upp portarna upp för en ny utställning om framtidens mat på Djurgården. ”Framtidens mat och dryck” var en utställning som väckte nyfikenhet på hälsotrender, framtidsvisioner och klimatsmart mat.

Trots att flera år passerat sedan industriproducerad frys- och snabbmat fick sitt genombrott här i Sverige är snabb mat fortfarande ett populärt val för den stressande samtidsmänniskan. Samtidigt har vi aldrig tidigare varit så matfixerade som nu. I våra sociala medier kan vi bevittna färgglada, redigerade och vackra fotografier på våra medmänniskors måltider. Sakta men säkert har maten och dess kultur blivit starkt förknippat med både människans identitet och livsstil.


Hur ser det ut 2050? Några röster från utställningen kommer här.

Historia, trend och framtid

Utöver snabbmaten och fotografier på måltider pågår samtidigt en livlig diskussion om de stundande klimatförändringarna. Många menar att samtidsmänniskan måste börja ta ett större ansvar i både hanteringen och produceringen av mat och dryck. Både för miljöns skull, men även för vår hälsas.
Kanske kommer framtidens mat enbart att bestå i insekter och växter? Tankeställningar som denna och många fler är ständigt närvarande under utställningen. I denna film möter ni måltidshistoriker, trendanalytiker, ungdomar som funderar på mat år 2050.

Utställningen berör ämnen som en framtida hållbar matkultur (12.8)