1184

Vasamuseets skolverksamhet och sociala samarbeten

Vasa- från fiasko till framgångssaga

När Vasa sjönk 1628 var det en händelse som många ville skulle falla i glömska så fort som möjligt. Idag, flera hundra år senare, är det felbyggda skeppet världsberömt och museet har ungefär 1,5 miljoner besökare varje år. Regalskeppet Vasa är en av svensk historias märkligaste framgångssagor. Skeppet bärgades 1961 och fram till 2019 har över 40 miljoner besökare från världens alla hörn förundrats över skeppet och dess historia.

För Vasamuseets ledning är det viktigt att ge alla möjligheten att ta del av svensk kulturhistoria och vara en del av det allmänna samtalet. Därför nöjer man sig inte med de ca 1,5 miljoner årliga besökare utan med skolverksamhet samarbetar med bl.a. SFI språkcaféer, Kompis Sverige och Kompis Stockholm för att erbjuda nysvenskar skräddarsydda besök i museet. Därutöver har man tagit fram audioguider på lätt svenska.

En skolverksamhet där föräldrar får vara med

Genom museets skolverksamhet ges kostnadsfria digitala program för de klasser som av någon anledning inte kan komma till museet. Resultatet är att alla har chansen att uppleva en guidning och träffa en museipedagog. Två gånger om året samarbetar man dessutom med en skola i ett av Stockholms utsatta områden, här inkluderas även elevernas föräldrar i projektet som avslutas med att eleverna själva bjuder sina föräldrar på en guidning av Vasamuseet.

Visste du att… ?

1920 sökte två bröder från Oskarshamn tillstånd för att bärga skepp mellan Beckholmen och Tegelviken i Stockholm, där det sjunkna Vasa ligger. Tanken var att spränga vraken för att få material till möbeltillverkning. Vilken tur att myndigheterna gav bröderna tummen ner!

Vasamuseets skolverksamhet och sociala samarbeten främjar social, ekonomisk och politisk inkludering (10.2)

Vasamuseets skolverksamhet bidrar till en inkluderande trygg utbildningsmiljö (4.A)