761

Gröna Lund tar kampen för att minska matsvinnet

– belönas som årets hållbarhetsinitiativ

På Djurgården jobbar många aktörer hårt för att minska matsvinnet. Vi är över 30 restauranger på ön och tillsammans kan vi göra skillnad. Vi lär och inspireras av varandra, och självklart vill vi här dela med oss av ett riktigt gott exempel. På Gröna Lund, som ingår i koncernen Parks and Resorts jobbar man aktivt för att inspirera och motivera sina medarbetare att minska matsvinnet. Och initiativet UpCycle Challange ger effekt.

UpCycle Challange

2019 startades utmaningen UpCycle Challange. Alla kockar i koncernen bjöds in till en inspirationsdag om hur man tar tillvara sådant som vanligtvis blir spill i köken. Därefter startade man en utmaning mellan parkernas olika kök. Utmaningen bestod i att minska matsvinnet, att ”svinna” minst, och att finna kreativa lösningar på hur rester kan användas istället för att slängas. Det har sen blivit en sport att hitta synergier mellan de olika restaurangerna. Att låta en produkt, genom att byta kök gå från att vara matsvinn till värdefull ingrediens. I varje kök finns det möjlighet att digitalt mäta och följa precis vad som gjorts och hur mycket svinn som produceras. Ett enkelt sätt att mäta resultat och bli inspirerad av att se vad som görs i de andra köken.

Exempel från verkligheten:

På Tyrol går det åt mycket hummus när föreställningen Mamma Mia spelas. Tidigare har litervis med kikärtsspad slängts bort varje kväll, men numera används spadet vid tillagning av vegansk majonäs. Det som ändå blir över skickas till Classic Café där det används vid bakning av levainbröd. När brödet på Classic Café inte längre är pinfärskt, går det till restaurangen Kaskad och blir där en värdefull ingrediens i rätten Panzanella (italiens brödsallad).

Idén är så bra att Parks and Resorts 2019 fick ”Årets Hållbarhetspris” från Nätverket Hållbar besöksnäring, till det kan vi bara säga Grattis och hatten av!

Gröna Lund är med och bidrar till att halvera matsvinnet till 2030 (12.3)

Gröna Lund minskar utsläpp av CO2 genom att minimera matsvinnet (13.2)