910

Djurgårdens aktörer dyker efter skräp och städar botten

– Vad döljer sig under ytan?

Sedan två år tillbaka har Djurgårdens aktörer dykt ner under ytan för att tillsammans med det ideella initiativet Rena Botten ta krafttag mot nedskräpning i våra vatten. Allmänheten har haft möjlighet att följa dykarnas arbete och även delta om man så önskat. Under 2019 städade man botten nedanför Vasamuseet och Junibacken – och sommaren 2020 dök men ner nedanför Sjöhistoriska för att se vad som gömde sig under utan. Nu hoppas vi kunna hoppa i 2021.

Nej, bara för att vi inte ser det är det inte borta. Det finns allt för mycket skräp under ytan som vi inte ser, men som påverkar våra vatten och de djur som lever där. Därför dyker vi i – det behövs städas upp. Dessutom är detta en aktion för att få uppmärksamhet för skräp i vattnet.

Självklart vill vi ha ett rent Djurgården

– Vi på Djurgården samarbetar runt hållbarhet. Ett rent och snyggt Djurgården är en självklarhet för oss. Redan förra året åtog vi oss att arbeta aktivt och göra vårt för att minska nedskräpningen. Genom att skräpdyka på lördag vill vi visa var mycket av skräpet hamnar. Aktionen blir en liten, men viktig del i vårt gemensamma åtagande. Nu hoppas vi att många vill komma stranden nedanför Sjöhistoriska och följa vårt arbete, sade Camilla Zedendahl, vd på Kungliga Djurgårdens Intressenter inför dyket. Skräpdykningen genomförs i samverkan med det ideella initiativet Rena Botten som plockat upp tonvis med skräp under åren. Nära nog 20 dykare dök upp för att rena botten från skräp, däribland flera representanter från våra olika aktörer på Djurgården.

Alla kan vara med

Alla som ville vara med och hjälpa till var varmt välkomna att medverka vid denna skräpdykardag. Och vi hittade allt för mycket på botten! El-sparkcyklar, båtmotorer är bara något av det farliga skräp som plockats up och tagit om hand.


Vill du veta mer om hur det går till kan du lyssna på detta inslag i Sveriges Radio P1: https://sverigesradio.se/artikel/7512394?fbclid=IwAR1UQSenw4dwByzWhldDvjKg14v143PQowM–aAEyaVQv4Zn_bQ-0B51U_Q
Eller läsa denna artikel i Svenska Dagbladet:sommaren https://www.svd.se/kraftsamling-for-att-gora-stockholms-vatten-renare?fbclid=IwAR1ZHk7d5WKPEV00XjROekej-bElQSlseE8MDR2tRgIvxMR3wGYLw9q5I-8

Arbetet med ett rent och snyggt Djurgården genomförs av Kungliga Djurgårdens Intressenter i samarbete med Kungliga Djurgårdens förvaltning, Sjöhistoriska museet, Nationalstadsparken, Rena Botten och Håll Sverige Rent. Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse som arbetar för att uppnå visionen ”Ingen skräpar ner”.
Nu planerar vi för skräpdyk under 2021. Vill du veta mer om Djurgårdens skräpdykardagar, kontakta Camilla Zedendahl, vd på Kungliga Djurgårdens Intressenter på camilla.zedendahl@royaldjurgarden.se eller +46 (0)709 906973.
Vill du veta mer om Rena Botten och kanske hjälpa till vid framtida dyk, titta in på deras facebooksida

Djurgårdsaktörer ingår samarbeten för att ta kamp mot nedskräpningen (17.17)

Djurgårdsaktörer minskar föroreningar i Saltsjön genom skräpdyk (14.1)