518

Vi tänder ljuset på Djurgården

Ett besök på på Kungliga Djurgården är alltid fantastiskt, men kanske alldeles särskilt i advent! Platsen visar sig i helt ny skepnad och alla tusentals ljuspunkter bildar tillsammans en belysning som skapar både trygghet, glädje och magi. Trots att vintern 2020 tyvärr blev lite mörkare än vanligt vill vi ändå passa på att lyfta några goda exempel på vad våra aktörer gör gällande just belysningen. Vi strävar ständigt efter nya hållbara arbetssätt och lösningar som hjälper oss att minska vårt klimatavtryck.

Färgsprakande LED

Kungliga Djurgårdens Förvaltning installerade 2017 den belysning i LED som välkomnar dig när du kommer över Djurgårdsbron från Strandvägen. Ett fyrverkeri av vackert färgsatta träd leder dig till Allmänna Gränd där Hasselbacken, Gröna Lund, Cirkus och Skansen tar över med sina uttryck.Djuren behöver sin sömn och därför blir belysningen sparsammare ju längre ut på ön du kommer. Då och då bryts mörkret av vackert upplysta byggnader och utomhusmiljöer. Växthusen vid Rosendals Trädgård liknar i advent glittrande diamanter där dom står på rad i trädgården. Självklart upplysta med LED.

Gröna Lund var tidigt ute och antog redan 2017 Energimyndighetens Belysningsutmaning tillsammans med ca: 90 andra aktörer. Några år senare med alla 17.000 ljuskällor (ja, du läste rätt) ersatta med LED eller lågenergilampor beräknar man ha minskat sin energiförbrukning för belysning med 75%, ett minst sagt imponerande resultat.
På Restaurang Lilla Hasselbacken har man arbetat hårt och all belysning består nu av LED.
Skansen–Akvariet har bytt ut belysningen över sina akvarier till LED och därmed sänkt den energiförbrukningen med hela 66%.

Detta gör våra museer

Flera av våra museer följer uppsatta planer för att byta ut ljuskällor mot mer energieffektiva sådana. Många byggnader med tillhörande utomhusmiljöer kräver ofta kraftiga investeringar både ekonomiskt och arbetsmässigt som måste utföras över tid. Etnografiska museet, Riksidrottsmuseet och Thielska Galleriet har i vår senaste hållbarhetsinventering 2020 beskrivit detta som ett av deras viktigaste hållbarhetsarbeten just nu. Arbeten att känna stolthet över då de fortgår trots den svåra situation som pandemin försatt oss i.
Välkommen till Kungliga Djurgården i advent – och alla andra delar av året förstås.

Att Djurgårdens aktörer byter ut belysning till LED bidrar till en fördubbling av energieffektivitet till 2030 (7.3)