776

Barn med jord under naglarna

Upplev Rosendals Trädgård under ett år

Barn utan känslomässiga band till naturen skyddar den inte, det visar forskning från Högskolan i Gävle 2019. Det insåg Rosendals Trädgårds redan 2012 när man startade det uppmärksammade projektet Lek Odla Väx. Och fler barn välkomnas att uppleva Rosendals Trädgård under ett år och följa säsongens skiftningar.

Många barn växer idag upp i stadsmiljöer utan möjlighet till att tidigt skapa en relation till naturen. Ju mer barn identifierar sig med staden, desto mindre benägna att skydda naturen blir dom och detta följer med även senare i livet. Det kan till och med betyda att naturen blir skrämmande istället för njutbar och värd att skyddas. I en tid då det är kritiskt att vi vårdar den planet vi har blir detta alarmerande.

Forskningen visar vägen

Matteo Giusti kombinerar forskning om hållbar design av städer och miljöpsykologi. Detta för att förstå hur vi ska designa städer så att människor kan känna samhörighet med naturen, och få de psykologiska värden som krävs för att skydda den.

– Vi måste lämna stor plats till naturen i våra städer, så att vi kan se och uppleva naturen i vardagen, vi behöver bli medvetna om hur mycket naturen och dess ekosystemtjänster betyder för oss, säger Matteo Giusti.

Läs hela artikeln här:

En sådan tur att Kungliga Djurgården finns och att Stiftelsen Rosendals Trädgård redan 2012 insåg problemet och sedan dess har drivit barnverksamheten ”Lek Odla Väx”. Här har man genom ett pedagogiskt program med bok och sex interaktiva träffar i den speciellt utformade lekträdgård träffat närmare 2000 barn, de allra flesta från Stockholmsförorterna Rinkeby- Kista och Skärholmen, som fått lära sig att så, odla, skörda och lägga kompost. Under de sex besöken får barnen följa odlingsåret och säsongernas skiftningar i trädgården, från knopp och jord, via frö & sådd, plantera, skörda och smaka, till kompost och vintervila, helt enkelt uppleva Rosendals Trädgård under ett år.

Vill du läsa mer om Lek Odla Väx? Kanske har du en barngrupp som kan behöva jord under naglarna.

Även du kan uppleva Rosendals Trädgård under ett år om du tittar på filmen:

Lek Odla Väx främjar barns välbefinnande och mentala hälsa (3.4)

Lek Odla Väx främjar social inkludering och ger barn nyckeln till naturen (3.4)

Lek Odla Väx lär skolbarnbarn kunskap om en hållbar livsstil (4.7)

Lek Odla Lär främjar ekosystem och biologisk mångfald genom utbildning (15.5)