3317

Moving to Mars – dröm eller mardröm

Hur vi nyttjar jordens resurser är en av vår samtids viktigaste frågor. För oss på Djurgården är självklart att vara med och belysa både frågeställningar och möjliga lösningar på samhällsfrågor. Detta samtidigt som vi erbjuder fantastiska och spännande upplevelser. Ett besök på Djurgården betyder alltså inte bara en resa i Sveriges spännande historia utan även en resa in i framtiden.

Sedan den 26 februari 2021 har du kunnat färdas hela vägen till Mars. Den kritikerrosade rymdutställningen Moving to Mars från Design Museum i London har nämligen landat på Tekniska. Detta är det första internationella stoppet på en världsturné.

Hur luktar det på Mars

Moving to Mars visas parallellt med utställningen Antropocen och kan besökas fram till 9 januari 2022.
Bygga, bo och resa till Mars Planeten Mars har fascinerat människan i tusentals år, och våra drömmar om att en dag sätta foten på den röda planeten kan bli verklighet inom en inte alltför avlägsen framtid. The Design Museum i London har skapat en upplevelse som tar dig dit med alla sinnen. Du kan inte bara känna lukten, ljuset, och sanden under dina fötter utan även kliva in i en fullskalig boendemiljö.

Som besökare får du känna hur det skulle vara att stå på planetens karga yta, hundratals miljoner kilometer från ditt hem på jorden. Med utgångspunkt i designen får vi ett nytt perspektiv på hållbar innovation, där materialval, form och teknik är livsavgörande.

Hållbarhet i fokus

En stor del av våra förberedelser för ett liv på Mars handlar om att in i minsta detalj ta tillvara på knappa resurser. Vi måste minimera slöseri med energi, vatten, mat och avfall samt hur vi ska överleva i planetens ogästvänliga klimat. Utställningen avslutar med att ställa frågan om vi verkligen ska flytta till Mars. Kanske kan insikterna vi fått istället kan användas för att ta bättre vara på den planet vi redan bor på.

Läs mer om Moving to Mars här

Utställningen belyser vikten av att hushålla med jordens resurser (12.2)