1123

Ett rent och snyggt Djurgården!

Fram till 1849 kunde den som skräpade ner på Kungliga Djurgården tjudras till en påle vid Skampålenstorg i Djurgårdsstaden och utsättas för utskällning och allmän beskådan. Idag använder vi andra metoder för att säkerställa ett rent och snyggt, tryggt och säkert Djurgården – pålen stals nämligen under en mörk höstnatt och har inte återfunnits. Du kommer alltså inte tjudras till en skampåle om du skräpar ner, vi är istället glada och tacksamma om du hjälper oss att hålla rent.

Kungliga Djurgården är en del av världens första Nationalstadspark. Platsen har i hundratals år funnits för människors rekreation och nöjen. Tillsammans behöver vi säkerställa en utveckling som gör att den kan nyttjas på under minst lika lång tid framöver. Det ska vara rent på land och även i vattnet. Djurgården är ju en ö kopplad till Östersjön. Östersjön är svårt förorenad och dess stränder ofta nedsmutsade. I naturen tar det mellan 500 och 1000 år för plast att brytas ner. Den plast som inte tas om hand och lämnas på marken, riskerar att hamna i våra hav.

Plastinitiativet

Våren 2019 gick 30 Djurgårdsaktörer samman och åtog sig att bidra till att utvecklingen vänder, det gör vi bl.a. genom att minska användningen av onödig plast samt gå från engångs till flergångsartiklar, ta krafttag mot nedskräpningen, samverka kring nya lösningar, ökar återvinningen av förpackningsmaterial samt inspirera omvärlden till förändring. Här samarbetar vi självklart med Håll Sverige Rent.

Några exempel på vad som hittills gjorts delar vi gärna med oss av här under, kanske kan vi inspirera:

Goda exempel

ABBA The Museum samarbetar med sina leverantörer för att minska plasten och har helt tagit bort PET flaskor i verksamheten.
Gröna Lund fasar fortsatt ut engångsplasten och ersätter mot miljövänligt material 2021.
Lilla Hasselbacken har helt fasat ut plastbestick och ersatt dessa med miljövänliga alternativ för take away.
Tekniska by Pontus har tagit bort plasten och samarbetar med leverantörer för att minska plasten även hos dem. The Viking Museum och Djurgårdsbrons Sjöcafé fasar båda ut plast. Krogen Stora Gungan, Nordiska museets restaurang och Vasamuseet har plockat bort all engångsplast, både mot kund och i verksamhet.
Oceanbus har tagit bort plast, både för personal och gäster och Spritmuseum har tagit bort alla engångsartiklar.

Ju fler desto roligare att hålla rent och snyggt

Ju fler vi är desto roligare blir det, och vi vill uppmuntra alla att värna djur och natur och Djurgården. Varje år arrangerar vi roliga skräpplockardagar tillsammans med Håll Sverige Rent. Vi skräpdyker tillsammans med Rena Botten och alla är hjärtligt välkomna att delta. Vi välkomnar alltid goda idéer och initiativ, och undersöker gärna möjligheter till spännande samarbeten när det gäller hållbarhet på Djurgården. Hör gärna av dig med dina tankar.

Djurgårdens aktörer bidrar genom att minska användandet av plast och engångsprodukter (12.2,5)

Djurgårdens aktörer minskar föroreningen i haven genom skräpplock (14.1)

Djurgårdens aktörer ingår samarbeten i kampen mot skräpet (17.17)