3339

Antropocen – människans påverkan

Tekniska har inlett en storsatsning som sätter fokus på hur vi tar hand om vår planet och de konsekvenser vårt handlande får. Pandemin kom emellan, men sedan den 26 februari håller museet öppet igen och visar den vackra och tänkvärda utställningen Antropocen. Utställningen organiseras av Art Gallery of Ontario i Toronto och National Gallery of Canada i Ottawa i samarbete med Fondazione MAST, i Bologna. Den är just nu ute på en världsturné behandlar med hjälp av flera världskända bild- och filmfotografers material viktiga frågor som berör oss alla och manar till eftertanke. Fantastisk tycker vi Djurgårdskollegor som brinner för att genom kunskap och samarbeten påverka utvecklingen i en hållbar riktning.

Vad är Antropocen?

Antropocen är den epok som vi enligt vissa forskare föreslagits leva i just nu. Människans tidsålder då vår påverkan på jorden inneburit en betydande förändring för jordens geologi, ekosystem och klimat. Antropocen är också namnet på Tekniskas utställning som inlett museets stora satsning om hur vi tar hand om vår planet. Utställningen visar upp konsekvenser av människans intrång i vår natur på ett väldigt påtagligt sätt.
Storsatsning på hållbarhet

En vacker utställning som berör

Utställningen visas parallellt med Moving to Mars. Mars är en för oss människor ogästvänlig planet med en svårbemästrad miljö vilket också visar hur sköra livsbetingelserna är. Och när livet på Mars framstår som allt mer komplicerat och begränsat blir det tydligare att vi måste rädda vår egen planet.

Antropocen tar oss med till platser som vi alla är ansvariga för men som vi annars sällan ser. Från betongskyddsvallar som täcker 60% av Kinas kust, världens största grävskopor i ett tyskt dagbrott och kalciumkarbonatgruvor i Rysslands Uralberg, till skövling av kanadensisk urskog, ett italienskt marmorbrott och en av världens största soptippar i Dandora, Kenya. Det är en vacker utställning som berör och skakar om, och som smärtsamt tydligt visar hur vi människor förändrar naturen för alltid.

Tekniken är problemet och lösningen

-Tekniken har tagit oss hit där vi är idag. Vi har aldrig haft det bättre, men står inför stora utmaningar. Samtidigt som innovationer och teknik är en del av lösningen för framtiden manar utställningen till eftertanke och handling, säger Peter Skogh, museidirektör Tekniska

Världskända konstnärer

Edward Burtynsky är en internationellt känd konstnär och fotograf, baserad i Toronto, Kanada. Han har sedan 35 år tillbaka fotograferat industriområden och människoskapade landskap. Hans bilder finns i samlingarna på över sextio museer till exempel National Gallery of Canada, Museum of Modern Art, Guggenheim Museum i New York och Tate Modern i London. Han har också vunnit en ansenlig mängd priser och utmärkelser.


Jennifer Baichwal har regisserat och producerat dokumentärer i 25 år. Hon säger själv att dokumentärer ”ger dig möjlighet att reflektera över händelser i den verkliga världen på ett kreativt sätt”. Hennes filmer har spelats över hela världen och vunnit flera utmärkelser, till exempel en International Emmy och tre Gemini Awards. Hon är baserad i Toronto, Kanada.


Nicholas De Pencier har sedan mer än 20 år arbetat som filmfotograf och producent, oftast i samarbete med Jennifer Baichwal. Han har fått flera priser som filmfotograf men också som producent, till exempel en International Emmy och ett pris för bästa kanadensiska dokumentär. Han är baserad i Toronto, Kanada.

Du kan läsa mer om Antropocen här

Utställningen belyser vikten av hållbar förvaltning och användning av jordens resurser (12.2)

Utställningen väcker eftertanke om hur att industri och infrastruktur måste förändras för ökad hållbarhet (9.4)