5378

Textilt hantverk och hållbarhet – studenter utforskar Furoshiki

I ett samarbete med fokus på hållbarhet, hantverksprocesser och funktioner ställer 13 studenter från Handarbetets vänner ut på MUJI. Studenterna har utforskat den gamla japanska tekniken Furoshiki. MUJIs kunder får i butiken möjlighet att se elevernas hantverkskunnande och hur de experimenterat med olika tekniker och material ur ett hållbarhetsperspektiv.

Med Furoshiki får vi ta del av ett mycket gammalt och hållbart sätt att bära med sig saker eller slå in presenter, ett bra alternativ till presentpapper och plastpåsar. Man knyter med ett tygstycke in gåvor eller annat som man vill bära med sig. Namnet kan spåras tillbaka till 1200-talet. Då knöt man in sin kläder i knyten när man badade, för att inte blanda ihop sina kläder med någon annans.

Furoshiki och Ikat med ny blick

Furoshikiutställningen på MUJI pågår fram till den 6 mars 2022.

Furoshiki kan också ses som en konstform. Knytning, val av material, färg, form och teknik gör varje furoshiki unik och kan bära budskap mellan givaren och mottagaren. Elever vid Högre Textil Hantverksutbildning på Handarbetets Vänner har i ett undersökande arbete kombinerat färgtekniken Ikat med att ta fram och väva en tygkvalitet till en Furoshiki. Ikat är en uråldrig mönsterteknik där man använder garn och varp som infärgats med batikteknik före vävning. Genom garnets infärgning skapas mönster vid vävningen. Studenterna har med hjälp av tekniken sökt sig fram för att skapa sin unika kvalitet och sitt egna uttryck. Med sina tygstycken och sin inslagning berättar de sin egen historia.

Utställning på MUJI

Utställningen pågår från den 25 februari till den 6 mars 2022 på MUJI Åhlens City.

Utställare: Yoko Akiyama, Carrie Cook, Evalis Fredriksson, Sara Haglund, Emilia Jung Sahlström, Kajsa Lindohf, Rebecka Lundborg, Rahwan Odlander, Malin Parkegren, Hanna Sköld, Åsa Portnoff Sundström, Line Rothman, Sophia Wallgren.

Utställningen ger inspiration till ett förhållningssätt som leder till minskat avfall (12.5).

Genom utställningen ökar allmänhetens kunskap om hållbar livsstil (12.8).

Projektet är ett samarbete mellan Handarbetets Vänner och MUJI. (17.17)