5344

Första spadtag för Wisdome – framtidens upplevelse

En veritabel kolsänka på Kungliga Djurgården som kan inspirera andra, så beskriver Stora Ensos Per Lyvall den träbyggnad som nu byggs på Tekniska museet. Jag får vara med när man tar första spadtaget för Wisdome och trots snöstormen är det en fantastisk dag. Byggnaden som ska byggas blir vacker och stadsarkitekt Torbjörn Falk låter lyrisk när han får välkomna spetsarkitektur till Stockholm. Jag känner mig lyrisk över ännu ett bevis på att vi på Kungliga Djurgården bär den dryga hundra åriga traditionen av att ligga i framkant och att presentera och diskutera framtidens löningar. En självklarhet sedan det sena 1800-talets, och det tidiga 1900-talets stora utställningar här.

Illustration Wisdome Stockholm Tekniska museet på Kungliga Djurgården. Bild Edling Oscarsson

Att våga göra det svåra

Utmaningarna i projektet Wisdome Stockholm är många. Byggmaterial, arkitektur, teknik – allt ska utmanas i hållbarhets tecken. Och detta mitt uppe i en pandemi. Härligt att se att man inte duckat för några. Tankarna för mig till John F Kennedys berömda tal:

“We choose to go to the Moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard, because that goal will serve to organize and measure the best of our energies and skills, because that challenge is one that we are willing to accept, one we are unwilling to postpone, and one which we intend to win, and the others, too.”

John F Kennedy

Här man har ambitionen att driva på utvecklingen och skapa något i framkant – nu, det kan inte vänta. Kanske ska man inte till månen, men väl till mars med hjälp av den senaste tekniken.

Första spadtag idag och snart står den klar och fylls av liv – Wisdome Stockholm. 2023 adderas ännu en årsring här på Djurgården.

Första spadtag för Wisdome, Tekniska museet på Kungliga Djurgården. Foto: Anna Gerdén

Världen är komplex, här blir den begriplig

Att arkitekturen blir fantastisk har vi konstaterat, men vad ska byggnaden fyllas med? Här ska allt från svåra utmaningar och komplexa sammanhang till hisnande upplevelser visas. Spjutspetsteknik inom visualisering gör det möjligt att ge nya perspektiv på viktiga frågor och gör det komplicerade lättare och roligare att förstå. Detta blir en mötesplats för akademi, skola, näringsliv och nyfikna museibesökare i alla åldrar.

Jag längtar redan till öppning.

Christer Fuglesang och kulturminister Jeanette Gustafsdotter säger det vi alla känner – kulturen är viktig som nyckel till naturvetenskap och till ny kunskap för barn som vuxen.

Tack Peter Skogh, Tekniska museet och alla som bidrar till att förverkliga denna visionära satsning.

Nu följer vi bygget och längtar vi till öppning av ytterligare en attraktion till Djurgården.

Camilla Zedendahl, vd
Kungliga Djurgårdens Intressenter