5783

”Skroten”- god mat och nationellt miljöarbete

Skroten Café och Skeppshandel på Nya Djurgårdsvarvet, imponerar inte bara med mysigt café och sköna prylar. Deras stora ansvarstagande för havsmiljön ligger långt bortom både Djurgårdens och Stockholms vatten. ”Skroten” utför ett nationellt miljöarbete! Läs här nedanför om två inspirerande initiativ som bygger på entreprenörskap, miljömedvetenhet och samarbeten.

Lösningen på egna problemet blev nationellt miljöarbete

Från kontoret ovanpå caféet driver ägarna, Maria Rindstam och Josefin Arrhénborg också Sveriges första båtskrot! Idén väcktes 2007 när dom själva hade en segelbåt som dom behövde göra sig av med. Ingen kunde ordna det på ett miljömässigt säkert sätt, och senare samma år startades Båtskroten på Muskö i Stockholms skärgård. Båtar ska guppa på böljan den blå och sen, när det är dags tas om hand så att dom inte ligger och skräpar i naturen eller på havets botten. Här skrotas allt från småbåtar till stora fartyg. Tillsammans med SweBoat och Stena Recycling har Båtskroten skapat samverkansplattformen Båtretur för att underlätta båtåtervinning i hela landet.

Fiskereturen samlar in uttjänta fiskeredskap

2019 tog dom tillsammans med Sotenäs kommun, Håll Sverige Rent och Fiskareföreningen Norden initiativ till Fiskereturen. Även Fiskereturen är ett miljöarbete på nationell nivå. En insamlingstjänst som med stöd från Havs- och vattenmyndigheten tar emot och hand om uttjänta fiskeredskap. Enligt Håll Sverige Rent utgörs hela 27% av plasten i våra hav av förlorade fiskeredskap. Plast hotar livet i haven på två sätt. Både genom att djuren i havet, fastnar i plastskräp, eller att djuren förväxlar plast med föda. Deras magar fylls av plast som dom inte kan bryta ner, och i många fall leder det till att djuren svälter ihjäl. Fiskereturen är ett förebyggande arbete som på ett effektivt sätt att förhindra att dessa redskap hamnar på fel plats. Sedan starten har Fiskereturen samlat in ca 290 ton fiskeredskap. Heja, heja ropar vi!

Här kan du titta på ett inslag i SVT om Skroten:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/de-basar-over-sveriges-forsta-och-storsta-batskrot

Visste du att..?

Spöknät är en term för förlorade fiskenät och trålar som blivit kvar i hav och sjöar. Dessa fortsätter att fånga fisk i onödan under lång tid vilket medför att fisken utsätts för ett grymt och onödigt lidande. Även burar, tinor och andra typer av så kallade instängningsredskap kan förvandlas till spökredskap om de lämnas i hav och sjöar.

Både Båtskroten och Fiskereturen är viktiga initiativ för att minska nedskräpningen i haven (14.1)

Samarbeten är viktiga för att Skrotens arbete ska nå en nationell nivå (17.17)