5859

Om man aldrig vågar, vet man inte hur det går

Med en bro och en väg in till Evenemangsparken och massor av stora evenemang som lockar vet vi att risken för att denna underbara ö korkas igen av bilköer är stor – nej, är en konsekvens. Vi bestämde oss för att det är hög tid att våga testa nya lösningar, att tänka trafiksmart helt enkelt. Nåja, så enkelt är det inte, utan frågorna om hur man skapar ett tillgängligt Djurgården för alla har diskuterats i årtionden. Men rustade med kunskap från den nya trafikutredningen vi tagit fram tog vi oss an uppgiften och var vi redo att börja vårt arbete. Och staden var med på noterna. Under ett halvår har vi och Kungliga Djurgårdens förvaltning arbetat fram lösningar tillsammans med Stockholm stad och Trafikkontoret.

Nu är det dags för en vecka där vi testar att prioritera cykel, gångtrafikanter och kollektivtrafik till Djurgården – samtidigt som vi ber alla att lämna bilen.

Varför? För att alla ska få plats.

Och alla hjälps åt nu. På ett möte med vår trafikgrupp – där alla trafikslag som kör besökare till Djurgården är representerade, räckte Djurgårdsfärjans representant upp handen och erbjöd sig att köra fyra färjor istället för två under perioden. Ovärderligt.

Resultatet blir att asfalten tillåts blomma utanför Nordiska museet och barn får plats att lära sig cykla vid Galärvarvets parkering med hjälp av Sthlm Bike. Dessutom har vi ett fullspäckat program med Marinen 500 år, konstinstallationer, Gröna Lunds många konserter, Skansens Nationaldagsfirande och mycket mera.

Nu testar vi – och hoppas vi att alla kan komma fram ordentligt.

Hör av dig om du har några funderingar eller vill berätta om hur du upplever ett trafiksmart Djurgården.

/Camilla Zedendahl,
vd Kungliga Djurgårdens Intressenter

ps. frågor och svar om den trafiksmarta testveckan hittar du här. ds.