6261

Med egenproducerad el blir Gröna Lund ännu grönare

Nöjesparkskoncernen Parks and Resorts är med och bygger Sveriges största solcellspark utanför Norrköping. Det innebär att Gröna Lund, Kolmården, Skara Sommarland och Furuvik kommer att drivas med egenproducerad grön el under sommarsäsongerna från och med sommaren 2023.

Sveriges största solcellspark

Det är Svea Solar, som byggt ett tjugotal solparker runt om i Sverige, som bygger anläggningen. De kommer att äga och förvalta solcellsparken medan Parks and Resorts köper elen som produceras under 10 år framöver genom elbolaget Bixia. Parkens installerade effekt kommer att vara omkring 20 MW. Det ger att anläggningen kommer att producera ungefär 20 GWh per år. Det är lika mycket el som förbrukas i 4 000 svenska villor på ett år. Därmed blir detta ett välkommet bidrag till den svenska energiomställningen.

– Hållbarhet är en hjärtefråga för oss och vi vill vara med och göra skillnad på riktigt! Därför känns det fantastiskt att vi kan vara med och bidra till infrastrukturen för grön el genom att bygga Sveriges största solcellspark. Det här är viktigt både för vår framtida elförbrukning, våra hållbarhetsmål och Sveriges energiomställning, säger Christer Fogelmarck, koncernchef för Parks and Resorts.

Parks and Resorts nöjesparkskoncern har årligen ca 3 miljoner besökare som nu kan glädjas åt ett mer grönt besök. Bygget av solcellsparken utanför Nyköping startar under hösten 2022 och väntas stå klar våren 2023.

Parks and Resorts investering i en solcellspark bidrar till att minska Stockholms miljöpåverkan. (11.6)

Parks and Resorts investering i en solcellspark bidrar till minskade utsläpp av CO2. (13.2)

Parks and Resorts ingår ett samarbete med Svea Solar och Bixia för att möjliggöra en långsiktigt hållbar produktion av grön el. (17.17)