7000

En glädjefylld fest med äpplen i fokus

Vi på Kungliga Djurgården arbetar aktivt för att främja en hållbar matkultur. Den 23-30 september uppmärksammade vi detta genom en gemensam äppelfest som hyllade det svenska äpplet.

Fokus på Hållbarhet
Kungliga Djurgården vill främja en hållbar matkultur och lägger stor vikt på matproduktion som gynnar närodlat och biologisk mångfald. Det innebär att vi i så stor utsträckning som möjligt vill kunna nyttja våra närliggande resurser. Och på tal om närliggande, visste du att Djurgården innehar omkring hälften av Sveriges 240 äppelsorter? Detta tycker vi är väldigt roligt och värt att lyfta fram, därför anordnades en veckas långt firande med fokus på äpplen.

Ett Gemensamt Initiativ
Äppelfesten var ett gemensamt initiativ vi tagit tillsammans med våra aktörer. Totalt var 18 restauranger, kaféer och museer med och samverkade under veckan. Extra roligt var det att varje enskild aktör valde hur denne lyfte fram äpplet under festen. Restauranger och kaféer tog fram goda menyer med äpplen i huvudrollen. Äppelsallader, äppelpajer, äppelcider och äppeldrinkar var bara en liten del av allt gott som erbjöds. Andra aktörer bjöd in till visningar med äppeltema och för den som ville botanisera bland äppelprodukter fanns även en marknad med ett unikt utbud av ekologiska produkter.

Tack till Er Alla
Jag vill rikta ett stort tack till alla Djurgårdsvänner som deltog i och stöttade äppelfesten. Utan er hade detta evenemang inte varit möjligt. Ett särskilt tack till våra besökare som var entusiastiska och engagerade i att lära sig mer om äppelfesten och hållbar matkultur.

Äppelfesten är ett utmärkt exempel på vad som kan åstadkommas när människor samarbetar. Jag hoppas innerligt att framtiden kommer att bjuda på fler sådana här temaveckor där vi tillsammans kan fortsätta att främja hållbar matkultur och hylla de skatter som finns i vår närhet. Tills dess, låt oss njuta av de fantastiska smaker och möjligheter som äpplen har att erbjuda!

/Benjamin Ilehag
trainee, Kungliga Djurgårdens Intressenter