2864

Båtar med sladd i Djurgårdsbrunnsviken

Sjöhistoriska anordnade elbåtsmässa

Tryggt förankrade i historien vill vi på Djurgården vara med och visa framtiden. Med det som utgångspunkt är det inte alls konstigt att Sjöhistoriska museet 2019 anordnade Sveriges första elbåtsmässa- inte så konstigt som det först kan tyckas. På museet såg man ett behov av att lyfta elbåtarnas potential i den nödvändiga omställningen till fossilfria transporter på sjön. När ingen annan gjorde det, bestämde man sig för att i samarbete med Kungliga Djurgårdsförvaltningen och Kungliga Djurgårdens Intressenter arrangera en elbåtsmässa. 

Sol vind och vatten…

Mässan  blev ett sätt att belysa de extremt bra förutsättningar som elbåtarna har i Sverige. Småbåtar används ofta för korta resor under sommaren- när solpaneler levererar som bäst. Då fritidsbåtar ofta körs i områden som är känsliga för störningar både i form av ljud och utsläpp finns också många miljömässiga vinster jämfört med förbränningsmotorer.  

En mässa för både stora och små

Genom elbåtsmässan samlade Sjöhistoriska hela branschen för att ge besökarna en så tydlig bild som möjligt av ett alternativ. På samma gång blev den ett naturligt sätt att fokusera på hållbarhetsfrågor– på hur vi och kommande generationer ska kunna njuta av ett hållbart båtliv. Besökarna kunde under en helg i maj se utställningen, lyssna på föredrag eller bygga egna solcellsdrivna båtar med barnen. Elbåtsbranschens tillverkare och leverantörer fanns på plats för att visa sina nyheter och erbjöd provturer till intresserade.

Utvecklingen går snabbt framåt och mycket har redan hänt. 2020 visades flera elbåtar på ’Allt för sjön’ och vi ser fram emot att fler elbåtar snart ljudlöst glider fram på vattnet runt Djurgården. Här kan du läsa Båtlivs artikel om mässan

Elbåtar minskar föroreningar av haven (14.1)

Elbåtar minskar städernas miljöpåverkan både när det gäller avgaser och ljud (11.6)

Sjöhistoriska elbåtsmässa lyfter hållbara innovationer (9.4)

Solceller ökar andelen av förnybar energianvändning (7.2)