554

Framtidens förarlösa buss på Djurgården

Djurgården har alltid varit en plats för innovation, och så kanske särskilt sedan den stora Industriutställningen 1897. Men historien står inte stilla, den fortsätter och nästa stora steg för Stockholms kollektivtrafik togs här under hösten 2020. Att framtidens förarlösa buss provkördes just här ligger helt i linje med vår vision om att Djurgården ska vara en ständigt pågående världsutställning för hållbarhet.

Mellan den 25 september och 8 oktober trafikerade en 5G-uppkopplad självkörande elektrisk minibuss Djurgården varje dag. Tack vare dess 5G-uppkoppling kan fordonet hanteras och övervakas via ett kontrolltorn – i framtiden kommer det bidra till effektivare, snabbare och mer hållbara resor. Turen gick mellan många av Djurgårdens attraktioner. Tekniska museet bidrog med en särskild utställning om tekniken.

Alla fick testa framtidens förarlösa buss, morgondagens kollektivtrafik! 

Vem som ville fick provåka och HKH Prins Daniel var en av dom som ville testa. På grund av coronaviruset tilläts enbart ett sällskap i taget och fordonet rengjordes regelbundet. I förarsätet satt en chaufför, för så säger lagen, men utan att röra vid ratten.

Projektet samordnat av Urban ICT Arena, som är en del av Kista Science City AB. Projektdeltagare är Intel, Ericsson, Keolis, T-Engineering och Telia.


Titta på film från Svt.se här

En framtida elektrifierad kollektivtrafik bidrar till  minskat utsläpp av Co2 (13.2)

Projektet fokuserar på hållbara innovationer (9.4)

Projektet främjar till att minska städers miljöpåverkan när det gäller utsläpp och buller (11.2,6)

Djurgårdens aktörer ingår branschöverskridande samarbeten  gällande morgondagens trafik (17.17)