4476

Sjöhistoriska samarbetar med Green Kayak

Sedan 2021 samarbetar Sjöhistoriska med Green Kayak för att hålla vattnet vid museet rent och samtidigt bjuda på en riktigt sjönära och vacker upplevelse. Du får låna kajak gratis i utbyte mot skräpplockning under turen och en delning i sociala medier.

Green Kayak har haft stor framgång i städer som Köpenhamn, Stockholm och Berlin, och hittills har över 45 ton skräp plockats upp från vattnet. All plast och skräp som samlas in, sorteras och vägs. Problemet med plast i våra hav och sjöar försvinner inte över en natt men vi kan alla vara med och göra en insats.

Sjöhistoriska museet som bland annat belyser handelssjöfart är nu med och bidrar till att fortsätta hålla denna vackra och historiska farled ren och fin, som byggdes och öppnade upp 1834. Djurgårdsbrunnskanalen anlades dels för att underlätta införseln av bland annat grönsaker till Stockholm, men även för att försköna Djurgården genom torrläggning av de så kallade Isbladsträsken.

Samarbetet stödjer och stärker lokalsamhällenas deltagande i arbetet med att förbättra vatten- och sanitetshanteringen samt hjälper till att skydda vattenrelaterade ekosystem. (6:6, 6:b)

Projektet belyser problemet med marin nedskräpning (14.1)